Sider

lørdag 7. januar 2012

Løk marmelade




Hender det du kommer over en oppskrift du bare MÅ prøve? Helst med en gang? Det skjer med meg ofte og denne var et slik tilfelle. Med en gang jeg kom over den begynte jeg å fantaser om hva jeg skulle bruke marmeladen til og det gjør jeg for så vidt enda. Jeg kan ikke få anbefalt denne nok. Lag denne, du kommer ikke til å angre :-) Men du må ha tid, så dette er en typisk helge syssel. En sur og kald søndag kanskje? Oppskrifter der dette blir en ingrediens kommer etterhvert, men ikke vent med å lage dette. Bare fantasien din setter grenser. Bruk dette fremfor ordinære karamelisert løk til en karbonade middag. Eller server den med kjeks og en skarp ost til neste jente kveld. Oppskriften her blir en del, men du kan selvsagt halvere dedn. Jeg anbefaler imidlertid ikke det. Frys heller halvparten ned i små porsjonsstørrelser og dermed har du altid litt på lur.....

De lekne
150 g bacon
4 1/2 dl eplecider
0,6 dl hvitvins eddik
4 ss brunt sukker
1 ss salt
 pepper etter smak, minimum 2 ts


Og løk. Masse løk! 1,8 kg med løk faktisk. Jeg vet det høres mye ut, men som jeg sa over, dette vil du ha mye av. Og husk at de kokes ned betraktelig


Og mens du holder på, finn frem papirlommetørkler, for du kommer til å trenge det. Bare husk at hver tåre er verdt det ;-)


Del løkene i 2 og skrell de


Skjær i strimler


Fortsett til du har sjært opp all løken og tørket alle tårene


Stek baconet i en panne med medium varme


Siden jeg brukte tykt og ikke fullt så fettfullt bacon ble det ikke masse bacon fett til å få løken i gang så jeg pøste på med et par/tre spiseskjer med smør...... Bruker du fettete bacon så slipper du kanskje det


Etter baconet er ferdig stekt heller du fettet over i en STOR gryte


Tilsett all løken samt salt


Svett løken over medium/lav varme. Vi vil at løken skal bli litt blank og begynne å falle sammen, men ikke brunes..... Hold øye med de, det burde ta ca 15-20 mminutter. Rør innimellom


Mens løken svetter skal baconen kuttes


Sjær tynne strimler


Og kutt slik at det blir små biter


Når løken er ferdig svettet


Slenger du i baconet


Cideren


Hvitvins eddiken


Og brunt sukker


Bland godt sammen


Og tilsett pepper etter smak


Nå er egentlig jobben ferdig, men gryten skal fortsatt barnesittes i opptill 2 timer


Rør innimellom


Og litt til........ Nå begynner blandingen og karameliseres


Når det hele ser slik ut er det ferdig


Hell blandingen over i varme steriliserte glass. Eller det du ikke har tenkt til å bruke innen de neste 2 ukene heller du på på bokser/porsjonsposer, og slenger det hele i fryseren


Dette er gull folkens.....

Håper det smaker :-)

11 kommentarer:

  1. Wow, hvor har du vært hele mitt liv? Hehe.
    Jeg kjøpte løkmarmelade på et nonnekloster (på Tautra i N-trøndelag), og ble SÅ forelsket. Noe så nydelig. Har søkt etter oppskrift men ikke funnet. Skal prøve din versjon, den ser fantastisk ut <3
    *klem*

    SvarSlett
    Svar
    1. Jøss, man skal ikke stikke de nonnene under en stol altså! Når jeg kom over denne oppskriften viste jeg umiddelbart at jeg måtte lage den, med det samme liksom. Jeg er helt hekta. Tenåringsdattera er ikke overbevist men det betyr jo bare mer til meg!!

      Slett
    2. Hehe.... vil gjerne slippe konkurenter jeg også ja <3

      Slett
  2. dette så utrolig godt ut...må prøves ut...tusen takk :-))

    SvarSlett
    Svar
    1. Det synes jeg absolutt du burde gjøre. Det tar litt tid men er såååååååå verdt det :-)

      Slett
  3. Hei!
    Dette så fantastisk godt ut, men er det noe man kan bytte ut bacon med???
    mvh. Pia.

    SvarSlett
    Svar
    1. Dersom du ikke spiser bacon er det ikke noe problem å bare kutte den helt ut. Nå vet jeg ikke om det bare er bacon du ikke spiser eller om dette gjelder all type kjøtt (svinekjøtt?)? Baconet gis marmeladen et hint av den røkte/salte smaken bacon ofte har. Jeg ville kanskje brunet litt smør i en panne før du begynner meg løken slik at du får en litt "steke" smak. Bare pass på at du ikke brennes smøret, for det smaker ikke særlig godt :-) Men som sagt jeg tror marmeladen er fortreffelig selv uten bacon :-)

      Slett
  4. Takk for at du delte denne. Kjempelett å lage siden du har vært så snill og tatt bilder og forklart hele veien. OG den smaker helt himmelsk. Blir nok laget mye mere av denne her i huset :-)
    Mvh siva anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Så hyggelig at du likte den :-) Jeg laget pannestekt ostesmørbrød der marmeladen var en key player senest nå på søndag! Annbefales...

      Slett
  5. Serverer du denne varm når du skal ha den til karbonader på koldtbordet?

    SvarSlett
  6. Tautra og Nonneklosteret er vel verd et besøk - det var der vi *fant* løkmarmeladen vi også!
    Men synes den har en smak av anis/karve ? Og den er betydelig mørkere enn din utgave Eli.
    Den skal iallefall stå på bordet juleaften :)

    SvarSlett