Sider

tirsdag 23. august 2011

Dronningsylte





Så jeg har et barndomsminne…. Vel, jeg har mange barndomsminner, men ett av de kjæreste jeg har er når jeg kom hjem til bestemor eller en av mine tanter og ble servert hjemmelaget brød med et tykt lag av smør og hjemmelaget dronningsylte. For det er nemlig noe av det beste jeg vet! 

Uansett, jeg har gått rundt med en slags hellig overbevisning om at det måtte foreligge en familieoppskrift på denne, gjerne med en hemmelig ingrediens, fordi vår dronningsylte smakte da såååååååå mye bedre en all annen dronningsylte jeg har fått servert! Så jeg ringte min kjære nydelige tante for å få tigge til meg denne familie hemmeligheten. Slik gikk det:

Meg: Hei tante!
Tante: Nei er det du som ringer?
Meg: Jepp det er det.
Tante: Så hyggelig da, og hvordan står det til med deg?
Meg: Jo da, jo da, kjøp melk og brød, Bonzo er død og jeg er gravid (Fatt deg i korthet). Men du tante.........
Tante: Ja?
Meg: Jo, jeg skal ut å plukke blåbær i morgen jeg, og da tenkte je...
Tante: Plukke blåbær nå! Er ikke det litt sent for det da?
Meg: Nei, det er vel ikke det vel.....
Tante: Jo det tror jeg det er.
Meg: Nei da, jeg har vært å plukket blåbær så sent før jeg!
Tante: Jeg tror ikke det er noe særlig med blåbær nå altså. Vi var å gikk tur her om dagen og det lille vi fan.......
Meg: Ok da, men det jeg ringte for, bare i tilfelle jeg skulle finne litt bær da, var for å få oppskrift på dronningsylte!
Tante: Men det er jo så enkelt. 1 Kilo blåbær, 1 kilo bringebær, 1 kilo sukker og en pose med Cierto syltepulver. Det står bak på posen........
Meg: Jo da, men jeg mente liksom VÅR oppskrift på dronningsylte. Det må vel være noe mer i enn det vel?
Tante: Nop, ikke noe hemmelighet, det er sånn vi har laget den i alle år!

Så der har du det, ikke noe hemmelig ingrediens, annet enn et kjærlig hjem å bli ønsket velkommen til! Forøvrig hadde tante helt rett. Etter timevis i skogen og etter å ha slitt helt ut min nydelige men ganske gravide søster endte vi opp med dette:

Nøyaktig 524 g blåbær............







De som fikk være med å leke var:

524 g blåbær
       600 g bringebær
       550 g sukker
      ca en halv pakke Certo syltepulver

Dump blåbærene i en stor kjele


Ditto med bringebærene


Rør det godt sammen


Kok opp og la det fosskoke i 1 minutt


Trekk kjelen av varmen.  Hvis du føler deg ekstra husmoraktig så kan du på dette stadiet "skumme av". Eller du kan være litt som meg å tenke at du egentlig ikke helt skjønner poenget med det og satse på at det smaker fantastisk likevel!


Bland sukkeret og syltepulveret sammen


Dump blandingen i bærrøra og bland godt sammen


Hvis du er super organisert så har du på dette stadiet allerede klar steriliserte krukker. Hvis du derimot er som meg blir du nå stående en stund og vente på at vannet skal koke opp


Til slutt heller du herligheten på glass


Det ble bare 3 krukker men spør du meg (som ikke klarte å dy meg, men MÅTTE sette av en lite bolle som jeg grådig maulet så snart det var lunka) var det vel verdt det! Det smakte helt fantastisk på nylaget noknead brød da det endelig var avkjølt og spiseklart :-)


Nå gleder jeg meg supermasse til pannekaker med hjemmelaget dronningsylte en av de nærmeste dagene :-)



2 kommentarer:

  1. Mmmm, herlig! Har aldri prøvd å lage syltetøy selv, det må skrives opp på planen :)

    SvarSlett
  2. Det er helt utrolig godt og det smaker jo ekstra når blåbærene er selvplukket...... Det er mulig det er en Sunnmøre greie, men dronningsylte var liksom "it" når jeg vokste opp.

    SvarSlett