En nydelig varm formiddag i januar satt jeg på en restaurant i Cartagena, Colombia og fikk servert de mest utsøkte scampi noen sinne. Helt enkle, servert "al la plancha" (stekt i panne) med hvitløk. Settingen var perfekt, utsikten over vannet ga ro i sjelen etc etc...... Nå når høsten har satt inn for fullt her hjemme skulle jeg gitt mye for å være tilbake på akkurat den cafen, med akkurat den lunsjen!!! Men det kan jeg jo ikke!!! Så planen var å gjenskape denne enkle retten. Det feilet jeg helt misserabelt på, men utfallet var ikke så verst likevel :-) Så bra ble det faktisk, at restene av scampien, som jeg hadde planer om å bruke dagen der på i en pasta salat, ble tilbredt på samme vis igjen bare timer etter at jeg hadde fortært forgjengeren!!!
Og bare for å bli ferdig med det. Ja, det er SMØR scampiene flyter i. Og ja, jeg spiste de med HVIT brød med MAJONES på. Og ja, jeg dyppet brødet i SMØRET for å få i meg alt. Har jeg dårlig samvittighet? Nei! Kommer jeg til å få hjerteinnfarkt snart? Helt sikkert! La jeg på meg en halv kilo av dette måltidet alene? Jepp, and I`m God damned proud of it :-)
De som var så heldige å få leke denne gang var
300 g scampi
1 ss olje
30 g smør
halvt glass tørr hvitvin
saften av en sitron
8 hvitløks fedd
salt
pepper
Ok, det aller første du gjør er å skjenke deg et stoooort glass hvitvin. Ta en god slurk og tenk på det faktum at det alltid skal være dobbelt så mye vin i kokken som i maten (helst mer).
Skrell 8 fedd hvitløk. Ja, du leste rett! Stol på meg, du trenger så mange
Ta den gammeldagse hvitløkspressen som ingen bruker lenger, men som jeg er sikker på du har gjemt langt bak i en skuff et sted. Og press i vei!!
Ahhhh, har jeg nevnt tidligere at jeg ELSKER hvitløk?
Mål opp oljen. Jeg aner ikke hva jeg gjorde her.... Hvorfor følte jeg behov for å helle den i en liten bolle før den gikk i pannen? Jeg aner ikke, men jeg begynner å få følelsen av at min kjære tennåringsdatter faktisk har rett når hun sier at jeg roter for mye på kjøkkenet. Men ikke fortell henne det!
I en panne med medium lav varme tilsetter du oljen, smøret og hvitløken
La det godgjøre seg noen minutter
Over til scampien. Skyll og tørk godt av. Jeg nevnte vel at du måtte tine herligheten? Ikke det nei, vel anse deg selv som informert nå!
Legg scampien jevnt utover i pannen
Sjekk da, allerede nå begynner du å ane at dette kan bli godt
Når du ser at de begynner å få farge er det på tide å snu de. Følg godt med, det tar ikke lang tid
Ok, er det bare meg eller ser dette bare helt fantastisk ut?
La de putre videre
Nyt synet og drøm deg litt bort..........
Ta vinglasset du skjenket for 10 minutter siden og innse at det nesten er tomt. Skjenk deg litt mer så du med god samvittighet kan slenge en god slunk i pannen uten at glasset blir tørt
Del sitronen
Og skvis begge halvdelene i pannen. Smak til med salt og pepper
Etter at scampiene har godgjort seg litt til fjerner du de fra pannen og dekk de med litt folie
Skru opp varmen til medium og reduser "sausen"
Etter noen minutter bør den se sånn ut
Dander scampiene på en tallerken
Og hell over den reduserte "sausen". Hvitløken er nå myk og litt klissen. Sitronen gir det hele en litt syrlig kick
KAN IKKE VENTE, MÅ SMAKE EN!!!!!
Gjør hva du vil i henhold til tilbehør, det spiller egentlig ingen rolle.... Her er det scampien som er greia!
Håper det smaker :-)
nam nam, elsker hvitløk og scampi. Dette skal lages!!
SvarSlettAnette
Jeg ELSKER den kombinasjonen jeg også.... Leter stadig etter nye oppskrifter hvor dette kombineres. Kommer tilbake med flere :-)
SvarSlettSkal lage dette til lørdag den 17.08.13 til mannens bursdag. Vil lage også kamsjell og villris som garnitur. leiter overalt resept på kylling i sjokoladesous. Spiste i februar i Meksiko og gråt - tenkte at NÅ kan jeg dø, fordi bedre enn dette kan jeg aldri oppleve. Noenting, never...
SvarSlett